Tags: apiedit, Visual edit
Tags: apiedit, Visual edit
Line 1: Line 1:
 
[[File:236413.jpg|centre|thumb|350x350px]]
==<nowiki/>==
+
<nowiki/>
[[File:236413.jpg|centre|thumb|300x300px]]
 
   
 
== GEORGE FRIDERIC HANDEL ==
 
== GEORGE FRIDERIC HANDEL ==

Revision as of 20:35, 8 March 2017

236413.jpg

GEORGE FRIDERIC HANDEL

Konsiderohet si nje nga kompozitoret me te medhenj te periudhes se barokut ka lindur ne Halle , Gjermani me 23 shkurt 1685. Ai vdiq ne londer ne prill 14 1759. Handel eshte i njohur per Oratorio e tij angleze veqnerisht Mesia. Ne moshen 12 Handel u be asistent organist ne katedralen e Halle ku organisti kryesor ishte mesuesi i tij i shkelqyer kompozitori Friedrich Wilhem Zashau. Ne 1703 Handel u transferua ne Hamburg nje nga qendrat kryesore muzikore te Gjermanis. Atje ai luajti violin ne orkestren e operes te drejtuar nga kompozitori i shquar Reinhard Keiser. Handel kompozoj dy opera per teatrin Hamburg, Almira(1705) dhe Nero(1705). Rreth 1706, Handel shkoi ne Itali ku ai qendroi deri ne 1710. Ne 1710 Handel u kthye ne Gjermani dhe u be drejtor muzikor ne zgjedhesi te Hanoverit. Vone ne te njejtin vit ai vizitoj Anglin ku opera e tij e par Rinaldo performoj me sukses te madh. Mbreti George I i Anglis i dhuroj favore te veqanta Handelit i cili beri Londren shtepin e tij te perhershme dhe ne 1727 u be nje qytetar anglez. Nje numer i operave te tij jan ringjallur kohet e fundit ne mesin e tyre Giulio Cesare (1735), Tamerlano (1724) , Orlando (1733), Alcina (1735) dhe Serse (1738). Operat e tij italiane jan Ester, Athaliah, Saul dhe Izraeli ne Egjipt. Handel eshte i njohur per kontributin e tij te shquar ne muxiken angleze kishtare, muzik laik vokale dhe muzik instrumentale te llojeve te ndryshme veqanerisht konserto.Pasi qe Handel vdiq shum kompozitor shkruajten vepra duke u frymzuar nga muzika e tij.

236413.jpg

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.